Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορα μέρη της χώρας, καλεσμένοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο στοχευμένης δράσης για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού στο νησί μας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τον υγρότοπο Καλλονής και συμμετείχαν σε δράσεις παρατήρησης πουλιών.
Η ομάδα των εκπαιδευτικών αρχικά βρέθηκε στον μεγαλύτερο υγρότοπο της Λέσβου, την Αλυκή Καλλονής. Εκεί έγινε ενημέρωση από την κα. Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο και τον κ. Ευστράτιο Ζγουρνιό, Δασοπόνο και η πρώτη γνωριμία τους με την παρατήρηση πουλιών, στην πράξη, μέσα από ένα μικρό περίπατο στην ανατολική πλευρά της αλυκής, όπου, εκείνο το πρωινό, ήταν συγκεντρωμένα τα περισσότερα Φλαμίνγκο. Με τη βοήθεια των ατομικών τους κυαλιών και των τηλεσκοπίων που χειρίζονταν τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής, παρατήρησαν από κοντινή απόσταση τα Φλαμίνγκο και άλλα πουλιά που αυτό τον καιρό ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή μας (ερωδιούς, πάπιες) σε μια προσπάθεια να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό για μαθητές με θέμα τους υγροτόπους και τα πουλιά σε αυτούς.
Στη συνέχεια η γνωριμία τους με τους υγροτόπους μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Εκεί παρακολούθησαν παρουσίαση για όλα τα διαθέσιμα προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα τη σύγχρονη φύση της Λέσβου, για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του κέντρου με θέμα τον Κόλπο Καλλονής και τα άλλα σημαντικά οικοσυστήματα του νησιού.
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την παρατήρηση πουλιών και άλλων οργανισμών του νερού μέσα από τα προγράμματα του ΚΠΕΝ Καλλονής-Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ευχή να μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν στη Λέσβο με τους/τις μαθητές/τριές τους.