ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Παρατήρηση Πουλιών
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ  ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Με συνέπεια το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ΚΠΕΝ Καλλονής συνεχίζουν τις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ειδικότερα στα παρατηρητήρια των Αλυκών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τα στελέχη του Μουσείου και του ΚΠΕΝ Καλλονής την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής βοήθησαν τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν τα εποχικά υγροτοπικά πτηνά στο φυσικό τους περιβάλλον, με κιάλια και τηλεσκόπια από το ΚΠΕΝ Καλλονής.

Μαζί με τα Φλαμίνγκο, παρατηρήθηκαν Αβοκέτες, Καστανοκέφαλοι Γλάροι, Κοκκινοσκέληδες, Πρασινοσκέληδες, Αργυροτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες Σταχτοτσικνιάδες, Χουλιαρομύτες, Μαυροπελαργοί, Κορμοράνοι, Αργυροπελεκάνοι, Σαρδέλες, Καστανόπαπιες και Πρασινοκέφαλες Πάπιες, ανάμεσα σε άλλα είδη παρυδάτιων πτηνών.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας την προηγούμενη εβδομάδα και το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας συνέβαλαν στο να έρθει μεγάλος αριθμών πτηνών από πολλά διαφορετικά είδη στους υγροτόπους της Λέσβου, όπου επικρατούν ηπιότερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα.

Νέα εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 4 μ.μ θα πραγματοποιηθεί νέα εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης και αναγνώρισης των υγροτοπικών πτηνών στο Παρατηρητήριο 3 του Κόλπου Καλλονής. Τη δράση διοργανώνει  το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών και των πτηνών, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Η συμμετοχή στη δράση δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), και μετά από δήλωση συμμετοχής.

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.