Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (20/2) στην περιοχή της Γέρας. Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο του έλους Ντιπίου-Λάρσου, με τον εκτεταμένο καλαμιώνα και τις ελώδης εκτάσεις. Για την παρατήρηση των πουλιών του καλαμιώνα χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της δακτυλίωσης πουλιών. Τα πουλιά συλλαμβάνονται με ειδικά δίχτυα, τους εφαρμόζεται ειδικό μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι, αναγνωρίζονται και καταγράφονται κάποια χαρακτηριστικά τους (είδος, ηλικία, φύλο, βάρος, μήκος φτερούγες κ.ά.) και κατόπιν απελευθερώνονται ξανά με την ελπίδα κάποιος άλλος δακτυλιωτής, σε άλλη χώρα, να τα ξαναπιάσει.
Βρισκόμαστε στο τέλος του Χειμώνα και κάποια είδη έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στις περιοχές βορειότερα στην Ευρώπη όπου θα αναπαραχθούν λίγο αργότερα. Τα πουλιά αυτά ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή μας και δεν μεταναστεύουν νοτιότερα στην κεντρική και νότια Αφρική, όπως πολλά άλλα (χελιδόνια, πελαργοί κ.ά.). Μέχρι τις αρχές Μαρτίου έχουμε λίγε ακόμη ευκαιρίες να τα γνωρίσουμε από κοντά. Έτσι την Κυριακή γνωρίσαμε την Ψαθοποταμίδα (σημαντικό είδος για την προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Γέρας), το Καλαμοτσίχλονο, τον Κοκκινολαίμη, τον Καλόγερο, τη Γαλαζοπαπαδίτσα, τον Δενδροφυλλοσκόπο και τον Σταβολαίμη. Μάλιστα ο Στραβολαίμης (είδος δρυοκολάπτη) είχε ήδη δαχτυλίδι από τη δακτυλίωση που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ξεχειμώνιασε κανονικά στον καλαμιώνα μας.
Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώθηκε με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.