Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (13/2) στην Σκάλα Πολυχνίτου. Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο της Αλυκής Πολυχνίτου και τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο στόμιο του Κόλπου της Καλλονής.
Η Αλυκή Πολυχνίτου, αν και είναι η μισή σε έκταση από αυτή της Καλλονής αποτελεί πολύ σημαντικό υγρότοπο του νησιού μας και εξαιρετικό μέρος για παρατήρηση πουλιών όλο το χρόνο. Ακολουθήσαμε το χωματόδρομο περιμετρικά της Αλυκής και κάναμε τέσσερεις στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος. Είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από (πολύ κοντά!) Φλαμίνγκο, Αργυροτσικνιά, Σταχτοτσικνιά, Βαρβάρες και Καστανόπαπιες, Λασποσκαλίδρες, γλάρους κ.ά.
Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της εξόρμησης, όμως, αφορούσε τα πουλιά στη θάλασσα. Τα πρώτα κοπάδια από Μύχους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον Κόλπο Καλλονής. Τα είδαμε σε κοντινή σχετικά απόσταση να πετάνε και να βουτάνε ασταμάτητα για να πιάσουν ψαράκια του αφρού. Ο Μύχος είναι ένα απειλούμενο είδος θαλασσοπουλιού, πουλί του ανοιχτού πελάγους, που εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και γεννάει σε νησίδες του Αιγαίου. Αυτό τον καιρό κατευθυνόμενο προς τις θέσεις όπου βρίσκονται οι αποικίες του χρησιμοποιεί τον Κόλπο της Καλλονής ως ένα σημαντικό σταθμό για να τραφεί και προετοιμαστεί για την αναπαραγωγή. Επίσης παρατηρήσαμε ένα τεράστιο κοπάδι από Σκουφοβουτηχτάρια (περίπου 200 πουλιά), μαζί με άλλα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν ακόμα στον Κόλπο μας όπως Κορμοράνους και Χειμωνογλάρονα.