Την Κυριακή που μας πέρασε (03/04) κάναμε την πρώτη μας ανοιξιάτικη εξόρμηση στη Δυτική Λέσβο. Ωραία μέρα, με λίγο παραπάνω από το κανονικό αεράκι μας έδωσε καλές συνθήκες για την παρατήρηση της φύσης του Πάρκου στη θέση Μπαλή Αλώνια, πριν το Σίγρι. Τα πουλιά της περιοχής ήταν ο βασικός στόχος μας και μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τα πρώτα ζευγάρια να υπερασπίζονται την περιοχή της φωλιάς τους με το κελάϊδισμά τους. Τσιφτάδες, Καρδερίνες, Κοκκινοτσιροβάκοι και Μελωδοτσιροβάκοι ήταν ήδη εκεί, ενώ από μέρα σε μέρα θα εγκατασταθούν και άλλα είδη που βέβαια έχουν ήδη φτάσει από την Αφρική αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να χτίζουν τις φωλιές τους. Παρατηρήσαμε και μεταναστευτικά είδη που μόνο διέρχονται (χωρίς να φωλιάζουν) από την περιοχή μας όπως ο Καστανολαίμης και ο Φοινίκουρος.
Οι πλαγιές τους Πάρκου ήταν ολάνθιστες από αγριολούλουδα, όπως οι ροζ μαργαρίτες Crepis rubra, που στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους σχηματίζουν ακόμα και μικρά λιβάδια, και φυσικά από τις πρώτες ορχιδέες της φετινής χρονιάς: το καμάρι της Δυτικής Λέσβου Ophrys lesbis (που εντοπίζεται μόνο στη Λέσβο, Χίο και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια και πουθενά αλλού στον κόσμο!) και άλλα ιδιαίτερα είδη που εξαπλώνονται μόνο στη μεσογειακή περιοχή (ή τα ανατολικά τμήματα αυτής) όπως η Ophrys tenthredinifera και η Anacamptis collina.
Τέλος, βρήκαμε και τις πρώτες σαύρες Οφίσωψ, που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν από τη χειμερινή τους «νάρκη» και την καθυστέρηση του εξαιρετικά ψυχρού φετινού Μαρτίου.