Καλωσορίζουμε τα μεταναστευτικά πουλιά στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου!

Εκδηλώσεις

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών 2023 (που είναι για την Άνοιξη η 13η Μαΐου), σας προσκαλούν σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, και ώρα 09:00-11:00 στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού,  όπου θα ανακαλύψουμε τα ανοιξιάτικα πουλιά που διέρχονται αυτές τις μέρες από το νησί μας και που χρησιμοποιούν το ποτάμι για να τραφούν και να ξεκουραστούν, καθώς μεταναστεύουν για πιο βόρειες περιοχές- έχοντας ξεχειμωνιάσει στην Αφρική!

Ο υγρότοπος του Ψαροποταμού βρίσκεται εντός των δύο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 που εντοπίζονται στη Δυτική Λέσβο (Ειδική Ζώνη Προστασίας- ΖΕΠ για την ορνιθοπανίδα και Ειδικής Ζώνης Διατήρησης-ΕΖΔ) αλλά, το σημαντικότερο, περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Με πιο απλά λόγια πρόκειται για έναν υγρότοπο εξαιρετικής σημασίας!

Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει με κάποιες βασικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού παρατήρησης (κυάλια, τηλεσκόπιο) και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και αναγνωρίσουμε όσο περισσότερα είδη κατά τη διάρκεια ενός μικρού περιπάτου που θα πραγματοποιήσουμε κατά μήκος των οχθών του ποταμού και τις γειτονικές καλλιεργούμενες περιοχές.

Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα.

Οι εξορμήσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Η Πράξη περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και μαθητών (της Λέσβου και σχολείων από όλη τη χώρα) για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων στη φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033, 6972809610 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.