Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.
Την Κυριακή που μας πέρασε (17/04) αναβάλλαμε την εξόρμησή μας στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους (θέση Μπαλή Αλώνια, πριν το Σίγρι), λόγω του ψιλόβροχου. Έτσι πολύ σύντομα οργανώνουμε την επόμενή μας εξόρμηση και αυτή τη φορά στη Δυτική Λέσβο, σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες φυσικές περιοχές της.
Η επόμενη (4η) ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 09:30-11:30 στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού, όπου θα ανακαλύψουμε τα ανοιξιάτικα πουλιά που διέρχονται αυτές τις μέρες από την περιοχή αλλά και άλλους οργανισμούς των υγροτόπων.
Ο υγρότοπος του Ψαροποταμού βρίσκεται εντός των δύο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 που εντοπίζονται στη Δυτική Λέσβο (Ειδική Ζώνη Προστασίας- ΖΕΠ για την ορνιθοπανίδα και Ειδικής Ζώνης Διατήρησης-ΕΖΔ) αλλά, το σημαντικότερο, περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Με πιο απλά λόγια πρόκειται για έναν υγρότοπο εξαιρετικής σημασίας!
Ο Ψαροποταμός υποδέχεται τα υδρόβια/παρυδάτια πουλιά που αυτές τις μέρες μεταναστεύουν και χρειάζονται να σταματήσουν για να ξεκουραστούν και ανακτήσουν ενέργεια για να συνεχίζουν το ταξίδι τους βορειότερα στην Ευρώπη - ξεχειμώνιασαν στην Αφρική! Τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί Σαρσέλλες, Χαλκόκοτες, Πορφυροτσικνιάδες και άλλοι ερωδιοί, Λασπότρυγγες, εκατοντάδες χελιδόνια (5 διαφορετικά είδη!) και σουσουράδες. Επίσης τα μικρά πουλιά που μεταναστεύουν από καλαμιώνα σε καλαμιώνα όπως η Καλαμοποταμίδα, Σχοινοποταμίδα κ.ά. Τέλος ο υγρότοπος, υποστηρίζει έναν από τους μεγαλύτερους, για το νησί, πληθυσμούς της απειλούμενης Γραμμωτής Νεροχελώνας (Mauremys rivulata), αλλά και άλλα ερπετά και αμφίβια της Λέσβου.
Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει με λίγες βασικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού παρατήρησης (κυάλια, τηλεσκόπιο) και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και αναγνωρίσουμε όσο περισσότερα είδη κατά τη διάρκεια ενός μικρού περιπάτου που θα πραγματοποιήσουμε κατά μήκος της κοίτης του. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-47033