Αναγνώριση
Τα ενήλικα έχουν μαυρόασπρο κεφάλι με κόκκινο γύρω από το ράμφος (αλλά επίσης μαύρο γύρω από τα μάτια), καφέ πλάτη και στήθος και λευκωπή κοιλιά και λαιμό. Οι φτερούγες της Καρδερίνας είναι μαύρες με άσπρες βούλες και κίτρινη λωρίδα στη μέση τους και το κίτρινο αυτό, που στην ανοιχτή φτερούγα είναι πιο εκτεταμένο, είναι αυτό που μας κάνει να την αναγνωρίζουμε όταν πετάει. Μαύρη ουρά, επίσης με άσπρες βούλες. Ράμφος ροδόχρωμο προς λευκό με μαύρη άκρη και πόδια ροδόχρωμα.
Εξάπλωση-ενδιαίτημα
Είναι είδος της Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας. Αν και παραμένει όλο το χρόνο στις περισσότερες που εμφανίζεται, το Χειμώνα οι βορειότεροι πληθυσμοί μετανατεύουν νότια αλλά αλλά επίσης μετακινείται από περιοχές με υψόμετρο σε χαμηλότερες εκτάσεις σχηματίζοντας, τότε, αρκετά μεγάλα σμήνη (μέχρι και 100 άτομα).
Ζει σε ανοιχτά δάση και περιοχές με διάσπαρτα δέντρα/θάμνους, δενδροστοιχίες, σε πάρκα και κήπους.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Το ράμφος της είναι κωνικό και μακρύ για να μπορεί να τρώει σπόρους που βγάζει από τις κορυφές των φυτών. Επίσης τρέφεται με μικρά μπουμπούκια και καρπούς αλλά και αρθρόποδα.
- Τη φωλιά (μια καλοσχηματισμένη κούπα!) την κατασκευάζει το θηλυκό και το αρσενικό της κουβαλάει υλικό (μαλλί, φτερά, χόρτα, φύλλα από αρωματικά φυτά!), κρυμμένη επιμελώς μέσα στη βλάστηση (δέντρο ή θάμνο), συνήθως σε ύψος γύρω στα 5-6 m από το έδαφος.
- Γεννά 4-6 αυγά που κλωσσά μόνο του το θηλυκό για 10-12 μέρες και τα μικρά παραμένουν στη φωλιά και ταίζονται και από τους δύο γονείς για 2-3 εβδομάδες. Η οικογένεια παραμένει μαζί για περίπου 2 εβδομάδες μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς από τα μικρά.