Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της Λέσβου να γνωρίσουν τον πλούτο της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη φυσική κληρονομιά και τη γνωριμία με τους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου.
Οι υγρότοποι των Αλυκών Καλλονής αποτελούν τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, όπου παρατηρούνται πολλά διαφορετικά είδη πουλιών.
Η εξόρμηση ορνιθο-παρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής ξεκινούν την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 και ώρα 18.00, και μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω).
Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στην περιοχή τη Αλυκής Καλλονής. H παρατήρηση θα πραγματοποιείται σε ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών και απαιτείται η δήλωση συμμετοχής και η προμήθεια εισιτηρίου (10€/άτομο). Ειδικό οικογενειακό εισιτήριο για όλα τα μέλη οικογενειών (γονείς και παιδιά).
Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, η παρατήρηση πουλιών και φυτών θα πραγματοποιηθεί με τον ειδικό εξοπλισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, με την καθοδήγηση των στελεχών της ομάδας βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η δραστηριότητα θα γίνεται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά άνω της ηλικίας των 8 ετών. Η πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών δεν είναι απαραίτητη!
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγούνται
- ειδικές καρτέλες αναγνώρισης των ειδών που παρατηρούνται:
- ατομικό ζευγάρι κυαλιών
- χρήση τηλεσκόπιο του επιστημονικού προσωπικού
- πρόσβαση σε οδηγούς αναγνώρισης πουλιών
- έντυπη καρτέλα και λίστα με τα πουλιά που θα παρατηρήσουν
- δυνατότητα φωτογραφισης πουλιών μέσα από το τηλεσκόπιο και ειδικό προσαρμογέα για κινητά τηλέφωνα (digiscoping)
Είδη πουλιών που αναμένεται να παρατηρήσουμε:
Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνοι, Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, κλπ. στον υγρότοπο και Μελισσοφάγοι, Κιτρινοσουσουράδες, 2-4 είδη Κεφαλάδες, Καστανολαίμηδες κλπ. στις καλλιεργούμενες γειτονικές εκτάσεις.
Οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης εντάσσονται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.