Φραγμίτης

Phragmites australis
Phragmites australis_ Ε. Γαληνού
Phragmites australis_ Ε. Γαληνού

Αναγνώριση

 Το καλάμι αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σε όλους μας είδη. Απαρατήρητο δεν είναι, αφού είναι ικανό να φτάσει και τα 3.5 μ. Το κύριο του χαρακτηριστικό είναι οι ξυλώδεις κοίλοι βλαστοί του διαμέτρου 2 εκατοστών, από τους οποίους οφείλεται και η κοινή ονομασία του, όπως και τις πλούσιες σε τρίχες ράχες τους. Τα  γκριζοπράσινα φύλλα του είναι γραμμικά - λογχοειδή ελάσματα και λεία στην κάτω επιφάνειά τους. Οι ταξιανθίες έχουν επιμήκη ωοειδή μορφή και μέγεθος από 8–50 εκ. Τέλος αποτελείται από ένα καλά λειτουργικό ριζικό σύστημα, το οποίο είναι πολύ μακρύ και ξυλώδες καλυπτόμενο από πολυάριθμους κολεούς.

Εξάπλωση - Ενδιαίτημα

Ο φραγμίτης αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο είδος. Έτσι λοιπόν απαντάται και σε όλη την χώρα μας, φυσικά βέβαια όπου υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες γι‘ αυτό, όπως περίσσεια υγρασία, κοντά σε ποτάμια έλη, σε παράκτιες περιοχές και υγροτόπους.

Στην Λέσβο: το συναντάμε τόσο στο Δυτικό αλλά και στο Ανατολικό της τμήμα σχεδόν σε κάθε κοίτη και εκβολή ποταμού ή ρέματος. Ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της Λέσβου εντοπίζεται στο έλος Ντίπι- Λάρσος στον Κόλπο Γέρας ενώ μικρότεροι είναι αυτοί της Χαραμίδας και Αχλαδερής. Συχνά το βλέπουμε να προσπαθεί να ξαναφυτρώσει στις εκτάσεις στα όρια των σημερινών υγροτόπων, που έχουν στο παρελθόν αποξηρανθεί.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Όλο το φυτό αποτελεί εδώδιμο είδος.
  • Ανήκει στα φαρμακευτικά φυτά, καθώς λειτουργεί ως αντιασθματικό, αντιεμετικό, αντιπυρετικό και διουρητικό, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε ως αντίδοτο κατά της τροφικής δηλητηρίασης και της χολέρας κ.α.
  • Παρέχει και οικονομικά οφέλη στον άνθρωπο, καθώς χρησιμοποιείτε ως μορφή βιομάζας και στην καλαθοπλεχτική στην ύφανση και σε πολλές άλλες οικιακές χρήσεις.