Ένα τέλειο πρωινό για παρατήρηση πουλιών
Το Έλος Καλάμι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Υγροτόπου των Μέσσων, ακριβώς γύρω από την παλιά παροπλισμένη γέφυρα του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης- Καλλονής. Σε αντίθεση με τη λιμνοθάλασσα Μέσσων και τα αλίπεδα μεταξύ αυτής και της θάλασσας, το έλος αυτό είναι γλυκού νερού. Σχηματίζεται από το ρέμα Καλάμι και τα νερά της βροχής του χειμώνα, κάτι που αμέσως φαίνεται, άλλωστε, από τη διαφορετική βλάστηση που φύεται εκεί (καλάμια και βούρλα).
Αν μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητό μας και μπούμε στον παράδρομο - τμήμα του παλιού δρόμου- είναι λίγο πριν τη διασταύρωση προς Αχλαδερή είτε από το σημείο που η οδός Μυτιλήνης- Καλλονής διακλαδώνεται δεξιά προς τον αρχαιολογικό χώρο των Μέσσων, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε (χωρίς να ενοχλήσουμε) πολύ ενδιαφέροντα είδη, ειδικά τώρα την άνοιξη. Έτσι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων παρατηρήθηκαν: μια Αλκυόνη, 1 Δασότρυγγας (πρωτοεμφανίζονται αυτές τις μέρες ως μεταναστευτικά), 7 Φλαμίνγκο, 2 Πρασινοκέφαλες Πάπιες, 2 Κιρκιριά, 2 Βαρβάρες και 2 θηλυκοί Καλαμόκιρκοι.
Στον υπόλοιπο υγρότοπο Μέσσων(προς Αχλαδερή), στη συνέχεια παρατηρήθηκαν: 3 Μαυροπελαργοί, 12 Βαρβάρες, 2 Καστανόπαπιες, και μικρές ομάδες Φλαμίνγκο (29 στο σύνολο) σε πολύ κοντινή απόσταση από το δρόμο (προσοχή δε βγαίνουμε από το αμάξι μας!). Επίσης 3 Σταχτοτσικνιάδες, 2 Αργυροτσικνιάδες και 5 Λευκοτσικνιάδες, 1 Δασότρυγγας και 4 Νανοβουτηχτάρια.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση ενός σμήνους Κορμοράνων (110+) από τη θάλασσα που έφτασε ξαφνικά στην είσοδο της λιμνοθάλασσας, προφανώς εντοπίζοντας κάποιο κοπάδι ψαριών. Μέσα σε ένα λεπτό αντιλήφθηκαν την ευκαιρία και όλοι οι ερωδιοί της περιοχής, το ίδιο και οι 3 Μαυροπελαργοί και για λίγα λεπτά όλοι μαζί τρέφονταν δίπλα δίπλα, προφανώς βοηθώντας το ένα είδος το άλλο για πιο επιτυχημένη ψαριά.
Στην Αλυκή Καλλονής και πιο συγκεκριμένα στα ΝΔ τμήματά της εντοπίστηκαν τα πρώτα σμήνη από μεταναστευτικά παρυδάτια. 22 Λιμόζες (Limosa limosa) και 45 Μαχητές (Calidris pugnax)! Επίσης, 5 Σταυλοχελίδονα (Hirundo rustica)!